От векове розмаринът се използва както в готвенето, така и при лекуването на

...
От векове розмаринът се използва както в готвенето, така и при лекуването на
Коментари Харесай

Това растение се използва в кулинарията, но помага при камъни в бъбреците

От векове розмаринът се употребява както в готвенето, по този начин и при лекуването на разнообразни здравословни проблеми, като камъни в бъбреците, менструални болки, както и облекчение на признаците провокирани от респираторни нарушавания. Широко употребена съставна част е и в етеричните масла, козметичните артикули, почистващи препарати и диетичните добавки. 

Всичко се свежда до мощните съединения на растението, виновни за неговите лечебни качества, в това число флавоноиди, терпени като урсолова киселина, олеанолова киселина, карнозна киселина и карнозол, както и фенолни съединения като кафеена и розмаринова киселина. Доказано е, че комбинацията от тези съединения демонстрира противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни дейности, както и усилва притока на кръв и подтиква растежа на нервите. Тези резултати вършат розмарина обещаваща терапия за разнообразни кожни и здравословни положения.

Проучване демонстрира, че екстрактът от розмарин подкрепя блокирането на хормона, който провокира загубата на коса - дихидротестостерон (DHT). Прекомерното произвеждане на този хормон може да докара до косопад при мъжете и дамите, като влияе на космените фоликули да се свиват, което прави косъма по-тънък и пай, написа puls.bg. Друго изследване потвърждава, че 6-месечно потребление на розмариново масло е тъкмо толкоз ефикасно в лечението на андрогенната плешивост (хроничен косопад при мъжете и дамите, продължаващ повече от шест месеца) колкото и миноксидил, известна съставка  използвана за стимулиране растежа на косата.

Водата с розмарин може да усили притока на кръв към скалпа, което обезпечава О2 и жизненоважни хранителни субстанции за космените фоликули. Това оказва помощ на фоликулите да получат това, от което се нуждаят за най-благоприятен напредък. Възпалението може да попречи на растежа на косата и да аргументи раздразнение на скалпа. Използването на вода с розмарин може да помогне за понижаване на възпалението и усмиряване на скалпа.

Водата с розмарин може да отбрани скалпа от увреждане, породено от свободните радикали, като UV увреждане и замърсяване, и да помогне за отбрана на космените фоликули от оксидативен стрес. Доказано е, че карнозната киселина, открита в розмарина, предизвиква растежа на нервите, което може да помогне за съживяването на нервите към космените фоликули.

Противовъзпалителните, антибактериалните и противогъбични дейности на розмарина са и повода хората, ползващи розмариновата вода да оповестяват, че тя оказва помощ с лекуването и предпазването от появяването на пърхот. 

Приготвянето на розмаринова вода става като розмаринът се поставя във вряща вода и се оставя да къкри сред 15 и 20 минути, което оказва помощ на потребните свойства на розмарина да се влеят във водата, придавайки ѝ по-тъмен цвят. Водата може да бъде употребена в продължение на седмица, като би трябвало да се съхранявана в ледник, с цел да се предотврати бактериалният напредък.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР